Çörek otu, baharat olarak özellikle Ortadoğu ve Hindistan’da kullanılan mutfak ve gıda sanayinde tüm olarak unlu mamulleri süslemek, lezzet vermek, sabit yağı ve uçucu yağı, eczacılık ve kozmetikte kullanılan bir bitkidir.
Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen bir tür reçinedir. Yunan adalarında, özellikle Sakız Adası’nda yerel bir tür olarak yetişen sakız ağacının gövdesindeki yarıklardan sızan özsuyun açık havada damlalar halinde sertleşmesi sonucu oluşur.
Dünyanın en eski çeşnisi olduğu düşünülen susam, binlerce yıldır Hint, Sümer, Mısır ve Asya mutfağının temel bir parçasını oluşturmaktadır.
Kimyon, Meksika ve Hindistan gibi ülkelerde yaygın olarak bilinen, Ortadoğu’da nesillerdir köri karışımları, yöresel yemekler ve soslarda geleneksel bir lezzet olarak kullanılan bir baharattır.
Beyaz biber, karabiberin dış kabuğunun bir kaç gün su içinde bekletilerek alınması ve güneşte kurutulması ile elde edilir. Tadı karabibere benzemekle birlikte biraz daha acıdır. Boğazda hoş bir yanma hissi yaratır.
Hindistan’da yerel bir tür olarak yetişen fesleğen, kokusu ve aromasıyla İtalyan mutfağında önemli yeri olan bir bitkidir. Melezleme yöntemi ve yetiştiği bölgenin niteliğine göre pek çok farklı türü bulunmaktadır. Genel anlamda tatlı, eser miktarda nane ve biber tonları içeren bir aroması vardır.
Karabiber, yemeklere acı ve iştah açıcı bir lezzet katmak için kullanılan,dünyanın en yaygın baharatlarından biridir. Hindistan’da binlerce yıldır sevilerek kullanılan karabiberi günümüzde dünyanın herhangi bir yerinde bulmak mümkündür.
Kişniş, binlerce yıldır Ege ve Asya bölgesinde kullanılan, günümüzde batıda da yaygın olarak kullanılmaya başlanmış bir baharattır. Tamamen kendine has bir kokusu olan, 30-80 cm boyunda, kökleri iğ şeklinde olan kişniş bitkisinden elde edilir.
Güney ve Orta Amerika’da yerel bir tür olarak yetişen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Genellikle sıcak ve kuru iklimlerde yetişir. 0,5 m ila 1,5 m’ye kadar uzayan sık dallı bir yapısı vardır. Kurutulup baharat haline getirilme yöntemine göre farklı isimler alabilir.
Karanfilin, ciltte anestezik ve sindirimde gaz giderici özellikleri mevcuttur. Çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir. Sindirime yardımcı olur. Karanfil karaciğeri zararlı etkilerden koruyacak yüksek miktarda antioksidan içerir.
Halk arasında Kuşdili otu olarak bilinen biberiye, çok yıllık çalı görünüşlü bir bitkidir. Ballıbabagiller ailesine aittir. 4 mevsim yeşilliğini koruduğu için süs bitkisi olarak kullanılabilmektedir. Yaprakları iğneye benzer.
En çok bilinen baharatlardan birisidir. Paprika tüm tıbbi özellikleriyle kırmızı bibere benzer. Ana vatanı olan güney amerikadan macaristan ve İspanyaya yayılmıştır.