• İndirimli Ürünler%50'ye varan
  • En Çok Satanlar
  • Kupon ve Kampanyalar
  • Hediye Kartları
  • Hızlı Teslimat Bilgisi

Yeni Normalde Gıda Tüketim Daha Sağlıklı Olacak mı?

Topla Sepeti
10.01.2022
0

Dünya çapındaki tüketicilerin %73’ü depresyon ve ruh sağlığının şu anda günlük yaşamları üzerinde orta ila şiddetli bir etkiye sahip olduğunu belirtiyor. Yüzde 60’ı da hane gelirlerinin Covid-19 krizinden etkilendiğini söylüyor. Tüketici esnekliği, stres ve endişeye neden olan bu benzersiz zamanlarda maksimuma çıkıyor. Salgının sağlık, gıda ve gıda hizmeti endüstrisine ilişkin tüketici beklentilerine yeni boyutlar eklemesi sürpriz olmayacaktır. 

Tüketici anlayışı için gıda trendlerini ve tüketim alışkanlıklarını sürekli olarak izliyor ve geleceğe yönelik tüketici beklentileri hakkında ilginç istatistikleri öğrenmeye çalışıyoruz. Bunlar en önemlileri: Fırıncılık, pastane, kapalı işlenmiş gıdalar ve çikolatada tüketici anlayışı için gıda trendlerini sizler ile paylaşmaya çalışacağız.

Küresel tüketicilerin %34’ü tüketimin pandemi ve sonrasında daha sağlıklı olacağına inanıyor

Tüketicilerin daha sağlıklı bir geleceğe güçlü bir inancı var. Çoğu insan, 2021’den sonra yiyecek tüketiminin daha sağlıklı olacağına inanıyor. Sağlıklı bir ürün nelerden oluşur? İnsanların büyük çoğunluğu, sağlıklı yiyecekleri, bileşenleri ekleyen ve çıkaran yiyecekler olarak tanımlar. Tüketiciler aynı anda daha fazlasını ve daha azını istiyor. Sağlıkları için zararlı olan şeker, yağ, kimyasal katkılar, koruyucu maddeler ve kapalı gıda tüketimi yanında tuz gibi içeriğin daha azını ve şekersiz yiyecekler, işlenmemiş gıdalar, lifler ve proteinler gibi iyi şeyleri daha fazla tüketmek eğilimindeler.

Küresel tüketicilerin %60’ı, gıdaları sağlıklarını güçlendirmek için önemli bir araç olduğuna inanıyor. Pandemi sırasında bağışıklık sisteminin farkındalığının da arttığını fark ettik. Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalara yönelik online aramalar, insanların %60’ı bağışıklık sistemini güçlendirebilecek bileşenler ve prosedürler yanında uzak durulması gereken gıdaları öğrenmek ve kendilerini eğitmek için uzun zamanlar harcadılar.

Dünya çapında tüketicilerin yarısı, yaptıkları yemek seçimlerinin kişisel değerlerini yansıttığı konusunda hem fikirdir. ‘Ben ne yersem oyum’ yeni hayat tarzının bir sloganıdır.

Tüketicilerin %68’i bitki bazlı ürünleri artan dünya nüfusunu beslemek için bir seçenek olarak görüyor ve %58’i bunları benimsemeye istekli

Gelecek yeşil görünüyor. Vegan ve vegan gıda ile beslenme tercihleri istikrarlı büyümesini sürdürüyor, ancak diğer tüketiciler de bitki bazlı çözümlerin sağlıklı birer tercih olduğunu görüyor. Tüketicilerin %38’i bitki bazlı bir diyetin normal bir diyetten daha sağlıklı olduğunu düşünüyor ve %45’i çevre üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna inanıyor. Bitki bazlı diyet, artan dünya nüfusunu beslemek için bir çözüm olarak çerçevelendiğinde, daha da popüler hale geliyor. Bitki bazlı beslenme gıda arzını sürdürmenin ikinci en popüler yoludur, tüketicilerin %68’i bitki bazlı ürünlerin uygunluğunu onaylamaktadır. Etkileyici bir %58’lik bir kesim, diyetlerine daha fazla bitki bazlı ürün eklemeye bile istekli görünüyor.

Tüketicilerin %56’sı çevreye özen gösterilerek sürdürülebilir ve organik şekilde üretilmiş ürünler arıyor

Sorumlu bir beslenme önemlidir. Dünya çapında tüketicilerin yarısı, yaptıkları yemek seçimlerinin kişisel değerlerini yansıttığı konusunda hem fikirdir. ‘Ben ne yersem oyum’ yeni hayat tarzının bir sloganıdır. Yemek, etik ve yaşam tarzıyla yakından bağlantılıdır, bu nedenle ağzınıza koyduğunuz şey, neyi temsil ettiğiniz hakkında bir şeyler söylemelidir.

Tüketiciler artık daha etik seçimler yapmaya odaklanmıştır ve kişisel çıkarlarının ötesinde tercihler yapmaya kendilerini zorlamaktadır. İnsanlara, hayvanlara ve gezegenimize gösterilen özen önemlidir. Çiftçiler için uygun fiyatlar, hayvan sağlığı, paketleme ve yerel tedarik gibi faktörlerin tümü dikkate alınmaktadır. Ancak günümüz tüketicileri için en önemli faktör çevresel sürdürülebilirlik, insanların %56’sı gezegenimize zarar vermeyen ürünleri tercih ettiğini belirtiyor. Kendimize sormamız gereken soru %56’nın içinde yer alıyor muyuz ?

Tüketicilerin %43’ü gıda etiketlerindeki ürün kaynağını ve içeriğini kontrol ediyor.

Gıda endüstrisinde şeffaflık çağrısı büyüyor. Tüketiciler, yiyeceklerinin içinde ne olduğunu, nereden geldiğini ve nasıl üretildiğini bilmek isteme konusunda oldukça iddialılar. Malzemeler, bir gıda etiketi üzerindeki en önemli bilgi parçası olmaya devam ediyor ve besin bilgisi ikinci sırada geliyor. Ancak daha derinlemesine ürün ayrıntıları giderek daha önemli hale geliyor: Tüketicilerin %43’ü ürünün kaynağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için ürün etiketini okuyor, %39’u bileşenlerin kaynağını kontrol ediyor ve %24’ü sürdürülebilir temiz gıda ile ilgileniyor.

Organik ve katkısız gıdalara olan ilgi pandemi döneminde %58 arttı.

Tüketiciler, gıda üreticilerinin nereye yönelmesini istedikleri konusunda net: sağlıklı bir gelecek için daha şeffaf bilgi istiyorlar. Tüketiciler Organik gıda ürünleri yanında katkısız ve işlenmemiş gıdaları beslenmelerinin önemli bir parçası olarak görüyorlar. Bu neden ile seçimlerinde bu hassasiyeti gösteren markaların tercih edilme eğilimi de aynı şekilde artmaktadır. Sürdürülebilir iyi tarım uygulamaları, temiz gıdaya verdikleri önem önümüzdeki dönemlerde daha da atacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Pandemi döneminde online verilen siparişlerin % içinde ki organik gıdaların payı %58 arttığını belirtmek istiyoruz.


Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı