• İndirimli Ürünler%50'ye varan
  • En Çok Satanlar
  • Kupon ve Kampanyalar
  • Hediye Kartları
  • Hızlı Teslimat Bilgisi

Bal ve Bal Arıları Hakkında Bilgiler

Topla Sepeti
10.01.2022
0

Balarıları, en popüler arılardan biri olmasına rağmen, arı türlerinin yalnızca küçük bir yüzdesini temsil eder. Bal arıları, Apis cinsi altında bulunan Apini kabilesinden hayatta kalan tek arı grubudur . Bal veya sıvılaştırılmış şeker üretip depoladıkları gibi, belirli bir kolonide işçiler tarafından salgılanan balmumu kullanarak etkileyici büyüklükte yuvalar inşa ettikleri biliniyor.

Balarıları yaklaşık 15 mm uzunluğundadır ve açık kahverengidir. Bal arıları genellikle altın sarısı renkleri ve kahverengi bantları olan oval şekilli canlılardır. Bal arılarının vücut rengi türden türe değişse ve bazı bal arılarının ağırlıklı olarak siyah gövdeleri olmasına rağmen, hemen hemen tüm bal arılarının koyu ile açık arasında değişen şeritleri vardır. Bu açık ve koyu çizgiler, bal arısının hayatta kalması için bir amaca hizmet eder: Yakınlarda avcıları algıladıklarında saklanan diğer türlerin aksine, bal arısının parlak renkli gövdeleri, bal arılarının avcılarına veya bal hırsızlarına sokma yeteneği ile bir uyarı görevi görür.

Tozlaşma ve Önemi

Milyonlarca yıldır bal arıları çiçeklerin başlıca tozlayıcıları olmuştur ve bu nedenle çiçekleri üreten bitkiler arılara güvenmiştir. Bitkinin amacı üremedir. Arılar, bir bitkinin erkek sperm hücreleri olan poleni farkında olmadan bir çiçekten diğerine aktararak bunu başarmaya yardımcı olurlar. Tozlaşma olmasaydı, birçok bitki üreyemezdi ve sonunda ölürdü.

İnsanlar, mahsul ve bal üretimi yoluyla bu ilişkiden yararlanır. İnsanların tükettiği mahsullerin çoğu bal arıları tarafından tozlanır. Pek çok yetiştirici tam da bu nedenle bal arısı kolonileri sürdürür. Tozlaşma olmasaydı bitkiler meyve ve sebze üretemezdi. Tozlaşmanın yanı sıra, bal arıları çiçeklerden polenle birlikte nektar da çıkarırlar. Nektar, bir işlemle bala dönüştürüldüğü yuvaya geri taşınır.

BalArıları Ne Toplar Bal Nasıl Olur

Bal arılarının ana besinleri bal ve polenden oluşmasına rağmen, bitki ve meyve sızıntılarından başka sıvı ve suları da toplarlar. Bal arıları, bal özü salgılayan böceklerle karşılaşırlarsa bu sıvıları toplar ve bal olarak depolarlar. Bununla birlikte, polen, nektar veya bal özü bulunmadığında, bal arıları, nektar veya polen yapacakları gibi bitki sporlarını ve tozlu hayvan yemlerini de toplayabilir ve depolayabilir

Bal arılarının vitaminler, mineraller, lipitler, proteinler ve karbonhidratlar dahil çok çeşitli beslenme gereksinimleri vardır. Bal arıları, yavrularına bakmak, genç işçilerin gelişimi ve koloninin genel olarak hayatta kalması için bu besin maddelerine ihtiyaç duyar

Kraliçeler, erkekler, işçiler ve larvalar, uygun büyüme ve gelişme için B vitamini kompleksi ve C vitamini gerektirir. Bal arıları ayrıca, yuvalarına geri getirdikleri bitki poleninden protein toplarlar. Erkek bal arıları, genç işçilerin bal veya polen ile birleştirilmiş salgılarından protein elde ederler. Kraliçeler ve bal arısı larvaları, protein gereksinimlerini aynı genç işçiler tarafından salgılanan arı sütünden toplar.

Bal arıları, kovandaki arı sütü, polen ve çeşitli mikroorganizmalardan gerekli vitaminleri alırlar. İşçi arılar önemli miktarda polen toplar ve depolarsa, bir koloninin alternatif protein kaynakları aramasına gerek yoktur

Bal Türleri

Biyokimyasal bileşime ve nektar kaynağına bağlı olarak bal birçok türde bal bulunur ve tüm çeşitlerin tadı ve işlevi aynı değildir. Bal, dokusuna bağlı olarak sıvı, granül, kremalı, yığın halinde olabilir veya işlenmemiş bir formda (petek balı olarak adlandırılır) olabilir.

İşleme seviyesine bağlı olarak bal yine çiğ ve pastörize formlara ayrılabilir. Ham bal, ham halidir. Herhangi bir arıtma için gönderilmeden önce doğrudan taraktan çıkarılır. En yüksek terapötik değere sahiptir. Pastörize bal, bakteriyel veya fungal kontaminasyondan kurtulmak için ısıtıldıktan ve süzüldükten sonra elde edilir.

Balın başka bir sınıflandırması, nektar kaynağına dayanmaktadır. Bal çiçek tek bir türden içki nektar olduğunu arıların ürettiği unifloral bal. Nektar çiçek, birden fazla türde geliyorsa, o zaman öyle multifloral bal olmaktadır.

Bal tüketicilerinin aradığı Saf balen iyi bal, katkısız bal gibi terimler kaliteli bala ulaşmak için yapılmaktadır.

Manuka Balı

Manuka balı, Yeni Zelanda Manuka çalısının ( Leptospermum scoparium ) çiçekleriyle beslenen arılar tarafından üretilir . Antibakteriyel aktivitesinden sorumlu olabilecek yüksek konsantrasyonlarda metilglioksal (MGO) ve dihidroksiaseton içerir. Manuka balının yaralara uygulanması, yeni kan hücrelerinin oluşumunu uyarır ve fibroblast ve epitel hücrelerinin büyümesini destekler. Bu bal, potansiyel yara iyileştirme (savunmasız) aktiviteye sahiptir. B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri ve lizin, prolin, arginin ve tirozin amino asitleri bakımından zengindir. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, bakır, potasyum, çinko ve sodyum gibi mineraller içerir.

Çiçek Balı

Birçok farklı türdeki kır çiçeği nektarından yapılabilir. Rengi, tadı ve yoğunluğu, mevsime göre değişen nektar kaynaklarına bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir, ancak çoğunlukla meyvemsi ve hafiftir.

Çiçek balı için sağlık yararları da değişebilir, ancak temel olarak çoğu bal türüyle ilişkili temel antioksidan ve öksürük önleyici etkilerdir. Yine de çiçek balına özgü bir faydası vardır; birçok kişi, balın kaynaklandığı kır çiçekleri tarafından tetiklenen yerel, mevsimsel alerjilerle savaşmanın iyi bir yolu olduğuna inanıyor.

Kestane Balı

Dünyanın en iyi kara ballarından biri olduğu bilinen kestane balı, ağırlıklı olarak kestane ormanlarında üretilmektedir. Güçlü, tadı, kendine özgü kokusu, normal balınızdan daha az tatlı, ağızda hafif acı bir tadı olan özellikleri ile özel ve benzersizdir. Kestane balı, Potasyum, Magnezyum, Manganez ve Baryum gibi eser elementler bakımından zengindir (ve belki de en zengini) , ancak kestane ağacı nedeniyle fruktoz ve Tanen bakımından da zengindir . Kestane balı doğal bir antiseptik baldır.

Bu bal, çok güçlü bir tat veren çok miktarda polen taneleri içerir. Bu, ana avantajlarından biridir, çünkü polenin güçlü varlığı, kan dolaşımına yardımcı olan besin değerini arttırır ve aynı zamanda çok iyi bir toniktir.

Kestane ham balıdünyadaki en zengin antioksidan baldır. Tıbbi değeri yüksek, doğal antiseptik özelliklere sahip bir baldır. Başka hiçbir bal, sağlığa faydaları açısından Kestane ham balına yaklaşamaz!

Kestane Balının Faydaları Kestane balı, özellikle idrar ve sindirim sistemlerinde yararlı olan, bağırsaklara antimikrobiyal etki sağlayan, lekeleyici, dezenfekte edici ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Aktif olan herkese, yaşlılara ve Prostatis veya Prostatit ile sorunları olan herkese tavsiye edilir.

İçerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde yaşlanmanın neden olduğu kırışıklıkları önler. Yaşlanmayı geciktirme özelliği cildinizin daha genç görünmesini sağlar.

Kestane balı bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece hastalıklara ve mikroplara karşı vücudun direncini yükseltir. Kestane balı sizi kalp hastalıklarına karşı korur. Kolesterolü düşürerek kalp krizini önlemeye yardımcı olur. Kalp ritmini güçlendirir.

Kestane balı sindirim sistemine iyi gelir. Kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Aynı zamanda sabah ve akşam kestane balı düzenli tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur

Çam Balı

Herkes bir çam ağacını bilir, Çamlar, Pinaceae familyasındaki Pinus cinsinden yaprak dökmeyen, iğne yapraklı reçineli ağaçlardır. Ana iğne yapraklı bal özleri köknar, ladin ve çam ağaçlarından üretilir. Farklı ülkelerde oldukça değerlidirler. Çam balı oldukça dikkat çekici olduğu ve toplam bal üretiminin% 65’ini temsil ettiği için muhtemelen balların en ünlüsüdür.

Çam Balı veya Honeydew esas olarak Türkiye’den geliyor, sonradan Yunanistan’da da üretilmeye başlanmıştır. Balın alışılagelmiş tatlı tadının tam tersine, Çam Balı, güçlü bir aroma ile hafif acı bir tada sahiptir ve mineraller ve protein açısından çok zengindir.

Çam balının faydaları; Çam balı anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, antioksidan, immünostimülan, temizleyici, bazı bakteriyel, dermatolojik, dejeneratif, inflamatuar ve otoimmün hastalıkların tedavisinde yardımcı olur. Haricen kullanıldığında yaralara ve romatizmal hastalıklara faydalıdır. Ayrıca yumurtalık iltihabına karşı da kullanılır.

Akciğer hastalıkları ve kronik öksürük için balgam söktürücü ve nefes açıcı olarak kullanılır. Astım ve bronşite iyi gelir. Bal petek ile tüketilirse bronkodilatör etkisi olacaktır. Daha yaygın çiçek ballarına kıyasla güçlü antioksidan özelliklere sahiptir . Böylece oksidasyonla belirlenen her durumda yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı